KRUIBEKE - Het personeel van de rederij Flandria houdt sinds vanmorgen twee veerboten van de Vlaamse regering aan de ketting. Met de actie wordt een nieuwe evenwaardige tewerkstelling geëist voor zo'n twintig personeelsleden die door de overname van de veerverbindingen Kruibeke-Hoboken en Bazel-Hemiksem door het Vlaams Gewest op straat komen te staan.
De actie wordt gesteund door de Belgische Transportarbeidersbond BTB. De Antwerpse rederij Flandria verloor het contract voor de veerdiensten aan de Vlaamse regering. Hoewel eerst een openbare aanbesteding was uitgeschreven, besliste Vlaams minister van Openbare Werken Steve Stevaert uiteindelijk de veerverbindingen in eigen beheer uit te voeren. Hiervoor wordt zowel materieel als personeel van de afdeling Vloot ingezet.

Volgens Stevaert is dit niet alleen goedkoper, maar is er door een reorganisatie binnen de afdelingen Vloot en Zeevaartpolitie een overschot aan personeel beschikbaar.

Stevaert wil wel mee helpen zoeken naar een oplossing voor de werknemers van Flandria. Hierbij wordt gedacht aan een outplacement door de VDAB waarbij het personeel ondersteund wordt bij het zoeken naar een andere job. Ook wordt overwogen om bij latere aanwervingen voor de afdeling Vloot, rekening te houden met de bijzondere ervaring van deze mensen.

De BTB laat zich echter niet sussen met wat ze zelf ,,loze beloften'' noemt. Vanmiddat onderhandelde nationaal secretaris Bob Dielis en voorzitter Jean Victor met het kabinet Stevaert. Volgens Bob Dielis had de ontmoeting op het kabinet van Stevaert een positief resultaat. "Men is bereid oplossingen te zoeken voor het personeel. Vanmiddag leg ik de resultaten van de gesprekken voor aan het personeel. Vanavond praat ik opnieuw met Erik Blomme van de Vloot, in Oostende", aldus Dielis. "Vermoedelijk kan een groot deel van het Flandria-personeel aan het werk in de administratie van de veerdiensten"De vakbond wil een blijvende tewerkstelling voor de getroffen personeelsleden. ,,We wijzen voorlopig niks van de hand, zolang het maar om een volwaardige tewerkstelling gaat in een evenwaardige job'', zegt Frank Leys van de BTB.

De veerboten worden aan de ketting gehouden zolang de onderhandelingen duren.