ISLAMABAD -- De ministers van Buitenlandse Zaken van Pakistan en India hebben woensdag tijdens overleg op een regionale top laten doorschemeren bereid te zijn tot overleg om de spanning tussen de twee kernmachten te doen afnemen. Ze schudden elkaar de hand en praatten voor het oog van de camera's vriendelijk met elkaar.
De Indiase minister Jaswant Singh stond naast zijn Pakistaanse collega Abdul Sattar op de bijeenkomst van de South Asia Association for Regional Cooperation in het Nepalese Katmandu. Vrijdag zullen hun regeringsleiders -- president Pervez Musharraf van Pakistan en de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee -- elkaar ontmoeten op de conferentie, die de staten de mogelijkheid biedt voor direct diplomatiek contact.

Ondanks de spanningen hebben beide landen dinsdag een nieuwjaarsdagtraditie voortgezet door elkaar lijsten te overhandigen van nucleaire installaties. Al elf jaar geven de buurlanden elkaar informatie over de exacte locatie van kerncentrales en aanverwante installaties als onderdeel van een afspraak om elkaars kerndoelen niet aan te vallen.

In Zuid-Kashmir hebben Indiase en Pakistaanse eenheden vandaag felle vuurgevechten geleverd met mitrailleurs en mortieren. De gevechten waren omvangrijker dan normaal in de omstreden regio.

Dinsdag verklaarde Singh overleg met zijn Pakistaanse ambtgenoot niet uit te sluiten, maar een woordvoerder van Vajpayee zei dat geen enkel overleg op de agenda staat. Dat tot verdriet van Sattar, die herhaaldelijk heeft aangegeven met India te willen praten en zelfs bereid is verdachten van de aanslagen op het Indiase parlement aan India uit te leveren als New Delhi aan ,,juridische eisen'' voldoet, zo meldde de krant The Nation .

De moeizame relatie tussen de landen verslechterde snel na de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement op 13 december. Volgens India is de aanval, die aan veertien mensen het leven kostte, het werk van Lashkar-e-Tayyaba en Jaish-e-Mohammed, twee Kashmirse terreurgroepen die steun van Pakistan krijgen.