MOSKOU - Russische militairen zouden een rebellenleider hebben gedood in Tsjetsjenië. Ondanks een aanbod van het Kremlin om te onderhandelen, gaan de gevechten in de afvallige republiek door. Dit hebben Russische persbureaus vanmorgen bericht.
Russische troepen zijn in het dorp Starye Atagi, ten zuiden van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, slaags geraakt met een groep rebellen. Daarbij werden volgens het militaire commando in Grozny drie rebellen gedood en raakte er één gewond.

Een van de gedode rebellen werd later geïdentificeerd als Abu Yakub, van wie wordt beweerd dat hij hoofd inlichtingen was voor Khattab, een prominente rebellenleider van Jordaanse afkomst. Volgens het Russische persbureau ITAR-Tass was het de taak van Yakub om geld te verdelen onder rebellengroeperingen.

Oproep

De Russische president Vladimir Poetin heeft de rebellen aangespoord hun banden met Osama bin Laden te verbreken. Bin Laden wordt ervan verdacht de terroristische aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten op touw te hebben gezet. De Russische autoriteiten hebben Khattab omschreven als een nauwe medewerker van Bin Laden.

Poetin bood de rebellen afgelopen maandag aan te onderhandelen over hun ontwapening. De Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maskhadov nam dat aanbod aan en benoemde een gezant voor de besprekingen. Desondanks zijn de gevechten in de regio doorgegaan. De federale troepenmacht heeft vandaag bekendgemaakt dat er in de voorgaande 24 uur negentien rebellen waren gedood.