Tony Blair
©
LONDEN - De Britse regering gaat extra geld uittrekken om een DNA-bank aan te leggen met de gegevens van meer dan drie miljoen criminelen. Dat heeft premier Tony Blair gisteren gezegd in een toespraak voor politiefunctionarissen over een voorgenomen revisie van het strafrechtstelsel.

De Britse politie is nu al bevoegd om bij verdachten DNA-materiaal af te nemen, maar vanwege de hoge kosten wordt dat alleen bij de zwaarste misdrijven gedaan. Met de 109 miljoen pond die Blair extra wil uittrekken kan de politie standaard DNA-monsters gaan nemen, zodat een databank met de gegevens van vrijwel de hele criminele gemeenschap van Groot-Brittannie kan worden opgezet. Op dit moment bezit de overheid erfelijk materiaal van ongeveer 940.000 personen. Blair zei dat dat er in 2004 meer dan drie miljoen kunnen worden.

Voorvechters van de burgerrechten zijn niet blij met het besluit. Volgens hen is het een schending van burgerrechten als iemand verplicht wordt DNA-materiaal af te staan zonder dat het onderzoek in zijn zaak daarmee gediend is. De politie wordt er nu al door burgerrechtengroepen van beschuldigd zo'n 50.000 DNA-monsters wederrechtelijk te bewaren. De regels vereisen dat het materiaal wordt vernietigd als tegen een verdachte uiteindelijk geen aanklacht wordt ingediend of als iemand wordt vrijgesproken.