BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt zal bij de opening van het parlementaire jaar op 17 oktober een begroting voor 2001 voorstellen, gebaseerd op 'zes pijlers': de fiscale hervorming, de onderhandelingsruimte voor het sociaal overleg, het zilverfonds, de financieringswet, het mobiliteitsplan en het zogenaamde 'e-government' waarmee de federale overheid elk Belgisch gezin toegang wil geven tot de elektronische snelweg.
In interviews met Bel-RTL, de VRT-radio, La Libre Belgique, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen , schetst de premier de grote lijnen van het beleid dat de regering dit parlementaire jaar wil volgen.

Hij wil op 17 oktober ook een akkoord hebben over de financiering van de gemeenschappen. Dat moet enerzijds meer middelen voorzien voor de deelgebieden, maar ook een grotere financiële verantwoordelijkheid en een doorzichtige solidariteit. Een akkoord over de bedragen kan later volgen.

Guy Verhofstadt ziet in deze hervormingen de ,,tweede golf'' van hervormingen en moderniseringen die een duurzaam positief effect moeten resulteren voor België. Hij mikt hierbij op een groei van bijna 4 procent en een verhoging van de activiteitsgraad van 60 procent.

De eerste minister stelt dat alle hervormingen ,,effectief mogelijk zijn in het budgettaire kader''. Het geheel van de maatregelen zal gespreid worden over meerdere jaren en moet zich inschrijven in het Europese budgettaire stabiliteitspact 2001-2005.