BAAL - ,,Ze hadden na mijn wereldbekeroverwinning in mijn Wortegem-Petegem net iets te veel achter mijn rug gekletst'', lachte Mario De Clercq na zijn achtste overwinning van het seizoen. ,,Mijn parcours was er veel te gemakkelijk. Ik had het zo gemaakt om zelf te kunnen winnen. Bovendien hadden de anderen niet achter mij gekoerst van zodra ik alleen aan de haal gegaan was. Achterklap die me geprikkeld had.

Vroeg of laat zou ik dit rechtzetten. Zou ik laten zien dat Mario De Clercq ook kan winnen op een lastige, modderige omloop. Baal leek me een ideale gelegenheid. Ik kon op geen betere manier reageren dan door Sven Nys in eigen nest kloppen. Ik ben blij dat ik dit voor elkaar gekregen heb.''

Waarmee de Belgische kampioen nog maar eens bewezen heeft dat hij momenteel op een schitterende conditie draait. Hij begon de lastigste periode van het seizoen met winst in Zonnebeke, ging verder met een nieuwe overwinning tegen Nys in Hofstade en won op Nieuwjaarsdag dus opnieuw. Tussendoor was hij nog tweede in Overijse, Veldegem en Diegem en vierde hij alleen de teugels in Wielsbeke en in Loenhout. Een succesperiode, die De Clercq donderdag afsluit in het Nederlandse Surhuisterveen. Kan deze De Clercq deze conditie aanhouden tot het BK in Koksijde en het WK in Zolder? ,,Het interesseert me niet'', klinkt het. ,,Ik zie wel waar ik in die titelraces uitkom. Zullen Wellens en Nys er beter voor de dag komen, omdat zij in oktober en november de koek verdeelden?'' Voor thuisrijder Sven Nys kwam de eerste nederlaag op eigen parcours in drie jaar tijd alvast aan als een behoorlijke por in de ribben.

,,Ik wil me niet verstoppen achter het feit dat ik vroeg in de wedstrijd ten val gekomen ben en een zware achtervolging heb moeten afwerken'', zegde hij. ,,Ik kwam ten val in de tent door mijn eigen schuld. Ik had mijn bril op en de glazen dampten aan van zodra ik in de kou in de warmte kwam. Ik zag niet meer waar ik reed en geraakte niet over de eerste balk. Kort na de start betekende dat oponthoud zodat ik van bijzonder ver terug moest komen. Dat heeft veel krachten gekost. Krachten die ik in de eindfase had kunnen gebruiken. Maar ik denk niet dat De Clercq vandaag te kloppen was. Hij was echt bijzonder sterk. De beste heeft gewonnen.''

Eerlijke taal van een verliezer voor eigen volk. Die geraakte na zijn tegenslag nog net in het spoor van de negen snelste starters om een kopgroep van tien ronden te vormen. Die bestond uit Richard Groenendaal, Mario De Clercq, Gerben de Knegt, Sven Vanthourenhout, Tom Vannoppen, Peter Van Santvliet, Wim de Vos, Ben Berden, Erwin Vervecken en Sven Nys. Nadat Vannoppen met een afgeslagen tube achteruitgeslagen was, haalde Groenendaal de kopgroep verder uit elkaar. Slechts De Clercq, Nys en Berden waren bekwaam om de Nederlandse kampioen, die eerherstel wilde na zijn vuistslag en zijn uitsluiting van Diegem, te volgen. Van Santvliet probeerde nog bij de kopgroep van vier te geraken, maar slaagde daar niet meer in.

Vooraan waren De Clercq en Nys duidelijk de sterkste mannen. Zij gooiden Berden en Groenendaal uit het wiel en voerden een stevig duel uit in de laatste twee ronden. Ze losten elkaar van geen vin, maar toch kwam het niet tot een spurt. In de laatste halve ronde sloeg De Clercq toe en Nys moest het hoofd buigen. Voor het eerst voor eigen volk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig