NEW YORK - In New York hebben naar schatting 500.000 mensen de jaarwisseling gevierd op Times Square. Om 00.00 uur precies daalde zoals ieder jaar een kristallen bol neer op het plein, maar deze keer gebeurde dat ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september.

De vierders van de jaarwisseling stonden al vroeg in de rij voor controleposten ter beveiliging van het feest. ,,Dit is mijn manier om te zeggen dat ik niet bang ben'', zei een van hen, de 21-jarige Javier Romero.

Om 18.00 uur 's avonds hield de menigte enkele ogenblikken stilte in acht voor de slachtoffers. In de hele stad luidden de klokken van kerken en synagogen, terwijl de kristallen bol in positie werd gebracht. Op de bol waren de namen gegraveerd van de politie-eenheden, de havenautoriteiten, brandweerkorpsen, luchtvaartmaatschappijen en landen die slachtoffers te betreuren hebben van de terroristische aanslagen. Er werden duizenden rode, blauwe en witte ballonnen en pompoenen uitgedeeld onder het publiek en confetti in dezelfde kleuren daalde neer uit de lucht. Even na middernacht benoemde burgemeester Rudolph Giuliani zijn opvolger Michael Bloomberg.

Het traditionele vuurwerk in Central Park was dit jaar afgelast. Bij festiviteiten op Times Square hielden 7.000 agenten toezicht, tweemaal zoveel als normaal.