ISLAMABAD - Zeker honderd bewoners zijn gistermorgen omgekomen bij bombardementen van Amerikaanse vliegtuigen op hun dorp Niazi Qala, in het oosten van Afghanistan. Dat meldt het Afghaanse Islamitisch Persagentschap (AIP). Het akkoord over het inzetten van een internationale troepenmacht wordt vandaag ondertekend.
De bombardementen vernielden volgens een getuige verscheidene huizen. Overlevenden haalden al 92 lichamen vanonder het puin, maar de balans zou nog kunnen oplopen. Het nieuws van het in Pakistan gevestigde agentschap is nog niet bevestigd.

Volgens de getuigen waren er verschillende aanvallen in het gebied, terwijl er geen kampen van Al-Qaeda gelegen zijn of Talibantroepen gesignaleerd werden.

Akkoord internationale troepenmacht

Vanmiddag is in Kabul de overeenkomst over de inzet van een internationale vredesmacht in Afghanistan ondertekend. Dat is in Britse diplomatieke kringen vernomen. Het akkoord werd ondertekend door de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Younis Qanooni, en de Britse generaal John McColl. Later volgt nog een officiële ondertekeningsplechtigheid. Groot-Brittannie heeft de leiding over de troepenmacht.

Het akkoord werd vertraagd door de discussie over de eerbiediging van de islamitische wetgeving door de buitenlandse troepen. Dat verklaart generaal Deen Mohammed Jurhat, die verantwoordelijk is voor de binnenlandse veiligheid. ,,Afghanistan is een islamitisch land en daar gelden de islamitische wetten''.

Vooral over het gebruik van alcoholische dranken en seksuele relaties is langdurig gesproken. ,,Alcoholgebruik en seks zijn in de thuislanden van de militairen van de vredesmacht heel gewoon. Maar hier moeten zij zich aan de Afghaanse wet houden.'', voegt Jurhat er aan toe.