LONDEN-BRUSSEL - De effectenbeurzen in Europa hebben zich vanochtend niet weten te herstellen van de koersklappen van de afgelopen twee dagen. Een negatief gestemd Wall Street was van grote invloed op het verloop. Na bijna een uur handel stonden Londen en Frankfurt op een verlies van 0,9 procent. De Cac-index in Parijs daalde 0,2 procent. De Bel20 startte een half procent lager.
De Amerikaanse beurzen leden gisteren onder het dalende consumentenvertrouwen in de VS. Beleggers zijn daardoor somberder geworden over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie.

De treurnis in New York sloeg vanochtend over naar Europa. Slechte bedrijfsresultaten drukten de beurzen verder in mineur. Zo kwam Alcatel met een groter verlies dan verwacht en kon Deutsche Telekom alleen maar winst boeken door de verkoop van activiteiten.

Beleggers deden opnieuw hun bankaandelen in de verkoop. Ook de chemiesector presteerde slecht. Dit kwam vooral door opmerkingen van Bayer-topman Manfred Schneider. Die verklaarde onder meer dat het vierde kwartaal een van de slechtste kwartalen in jaren zal worden.

De euro zakte op de valutamarkten van 0,9060 naar 0,9045 dollar.