IEPER - Picanol heeft een overeenkomst bereikt voor de volledige overname van de textielafdeling van het Amerikaanse Steel Heddle Inc. en de volledige overname van de Belgische fabrikant Verbrugge NV. De partijen hebben afgesproken om de overnameprijs niet openbaar te maken. Dat maakte de Ieperse producent van weefsystemen bekend. De overnames zijn een eerste stap in de strategie van Picanol om wereldwijd totaaloplossingen te leveren aan de textielindustrie.
Steel Heddle is een belangrijke fabrikant van accessoires voor weefmachines uit Greenville (South-Carolina). De textielafdeling realiseert een jaarlijkse omzet van meer dan 36 miljoen euro. De terugval in de Amerikaanse textielindustrie en de financiële hefboomwerking hebben Steel Heddle gedwongen om 'Chapter 11' (gerechtelijk akkoord) aan te vragen. Als onderdeel van het herstructureringsplan voor Steel Heddle, heeft Picanol op 31 oktober de activa van de textielafdeling verworven. Op 29 november werd de overeenkomst gefinaliseerd, aldus Picanol.

Verbrugge NV is een Belgisch fabrikant van schachten, kammen, hevels en spoelen met een jaarlijkse omzet van 12 miljoen euro. Voor de overname door Picanol was Verbrugge eigendom van Brant Beheer (51%) en Steel Heddle (49%) via de Millentex-holding.

Deze overnames passen in de nieuwe strategie van Picanol om te starten met het concept 'Global Textile Partner (GTP)' dat begin volgend jaar door Picanol zal worden gelanceerd. Het is de bedoeling om totaaloplossingen te bieden aan textielfabrieken over heel de wereld, voor machines van alle types en merken.

Als fabrikant van weefmachines is Picanol tot op heden enkel actief geweest op het vlak van investeringsgoederen. Door zich te gaan toeleggen op accessoires voor textielmachines, wil Picanol voortaan ook een rol spelen als leverancier van verbruiksgoederen.

Wereldwijd draaien 2600 weverijen op de weefmachines van Picanol. Jaarlijks produceert het bedrijf circa 5000 machines. Over 2000 bedroeg de geconsolideerde omzet 331 miljoen euro (13,3 miljard frank). Wereldwijd telt het bedrijf circa 1750 werknemers.