KABUL - Taliban-leider mullah Mohammed Omar heeft zijn strijders in Kandahar, het laatste Taliban-bolwerk in het zuiden van Afghanistan, opgedragen door te vechten en martelaars te worden.

De Taliban-strijders zouden zich hebben ingegraven en ondanks zware Amerikaanse bombardementen op hun stellingen bereid zijn de strijd aan te gaan. De Noordelijke Alliantie meldde echter dat meer en meer Taliban-strijders deserteren nu de alliantie oprukt naar de oostelijke buitenwijken van de stad.

,,Het gevecht is begonnen. Het is de beste kans om het martelaarschap te verwerven'', heeft Omar volgens een van zijn strijders gezegd. Zijn strijdlustige woorden contrasteren sterk met eerder gedrag van Taliban-militairen die uit onder vuur liggende steden zijn gevlucht. Kandahar is de geboorteplaats van de Taliban-beweging, die in 1996 de macht greep in Afghanistan. Mogelijk is dat een reden voor de Taliban-strijders om de stad tegen elke prijs te verdedigen. Naast honderden Afghaanse Taliban-militairen, zouden er ook buitenlandse moslimextremisten -- loyaal aan Osama bin Laden -- in de stad zijn, die 280 kilometer van de Afghaanse hoofdstad Kabul is gelegen.


Omar verliest naaste medewerker
Bronnen bij een westerse inlichtingendienst in Pakistan zeiden tegen het persbureau Associated Press dat de vastberadenheid van de Taliban-manschappen mogelijk begint te wankelen. Omar zou de steun hebben verloren van ten minste één van zijn naaste medewerkers, Qari Amadullah, die blijkbaar teleurgesteld is over de snelheid waarmee de beweging de macht in Afghanistan heeft verloren.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dat Washington het bericht heeft ontvangen dat Amadullah zou zijn overgelopen naar de Noordelijke Alliantie. Volgens een andere bron zou Amadullah nog in onderhandeling zijn over zijn overgave.

Pentagon-woordvoerder John Stufflebeem zei dat de Taliban verdeeld lijken en dat nog moet blijken hoeveel Taliban-leiders Omar zullen blijven steunen. ,,Er zijn enkele bevelhebbers die onderhandelen over de overgave van hun troepen. Anderen zullen de orders van mullah Omar mogelijk letterlijk nemen en van plan zijn zich in te graven om zich dood te vechten'', zei Stufflebeem.