DEN HAAG - Algerijnen in het buitenland stemmen bij de parlementsverkiezingen van vandaag voor het eerst op kandidaten die speciaal namens de gemeenschap in het buitenland hun parlementszetel kunnen innemen.
Het gaat om Algerijnen uit die 'exodus'. Eenmaal gekozen gaan ze terug naar Algiers om hun 'buitenlandse district' in het parlement te vertegenwoordigen.

Vier partijen doen mee in 'kieszone Europa', waar Nederland en België onder vallen. Frankrijk vormt twee aparte zones. De rest van de wereld buiten Algerije is opgedeeld in drie zones.

Van de 18 miljoen stemgerechtigden wonen er circa 800.000 buiten Algerije, het overgrote deel in Frankrijk.

In België zijn er behalve in het consulaat in Brussel speciale stembureaus in Gent, Luik en in voorsteden van Mons (Bergen) en Charleroi.

In Nederland is er al sinds zaterdag de mogelijkheid voor Algerijnen om te stemmen: in de ambassade in Den Haag en in Amsterdam. Er zijn volgens de ambassade in Den Haag 1.600 stemgerechtigden in Nederland. Ze maken deel uit van een gemeenschap van ruim 2.000 Algerijnen in Nederland.

FLN

Het zijn vandaag de derde verkiezingen in Algerije waarbij meerdere partijen meedingen. Maar liefst 23 partijen met 10.000 kandidaten zijn in de markt voor de 389 parlementszetels.

Algerije was van de onafhankelijkheid tot 1989 een socialistische eenpartijstaat, geregeerd door het Nationale Bevrijdingsfront (FLN). Veel Algerijnen zien in het autoritaire FLN-bewind de wortel van het kwaad in de door extremistisch geweld en werkloosheid geplaagde samenleving.

Boycot

Maar het FLN wordt nu getipt als winnaar dankzij de partijleider en premier Ali Benflis. Hij heeft de FLN een nieuw gezicht gegeven. Benflis (58) is lange tijd een vooraanstaand mensenrechtenactvist geweest en rekent op de meeste zetels.

De voornaamste oppositiepartijen en de grote bevolkingsgroep van de Berbers boycotten de verkiezingen omdat die niet eerlijk zouden zijn. De Algerijnse politiek wordt van achter de schermen gedomineerd, en volgens sommige waarnemers geregisseerd, door militairen.