BEIJING - In China zijn de lichamen van achttien mijnwerkers die op 4 mei om het leven kwamen uit een kolenmijn gehaald. De eigenaar van de mijn had geprobeerd de sporen van de slachtoffers en het ongeluk uit te wissen, door werknemersarchieven te vernietigen en brandsporen over te schilderen met witte verf, zo meldde vandaag de Engelstalige krant China Daily.
De mijnwerkers kwamen om het leven toen de mijn na een door giftig gas veroorzaakte explosie onder water kwam te staan. Het ongeluk gebeurde in Yuncheng in de noordelijke provincie Shanxi. De mijn draaide zonder vergunning. Het gebeurt in China vaker dat mijnbazen proberen ongelukken verborgen te houden voor de buitenwereld. Van de helft van de veertien mijnongelukken die sinds 1998 in Yuncheng zijn gebeurd is geen melding gemaakt, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Bij het ongeluk van 4 mei kwamen in totaal 21 mijnwerkers om het leven. Het lichaam van een van hen werd kort na het ongeluk gevonden en naar twee lichamen wordt nog gezocht. Twee overlevenden kwamen na vier dagen uit de mijn tevoorschijn. Volgens de China Daily hadden mogelijk meer mijnwerkers gered kunnen worden, als de eigenaar van de mijn niet uren had gewacht voor hij een reddingsoperatie in gang zette. Mijninspecteurs zeiden na drie dagen dankzij anonieme tipgevers van het ongeluk te hebben vernomen.