KAPELLEN -- Het opzeggen van het productie-order van een belangrijke Oostenrijke klant zorgt voor problemen bij Hoya Lens Belgium, het vroegere Buchmann Optical Industries in Kapellen. Vijftig arbeiders worden technisch werkloos en nog deze week beginnen directie en vakbonden de discussie over het afvloeien van een nog onbekend aantal personeelsleden.
,,Wij waren totaal verrast toen wij het bericht kregen dat de Oostenrijkse winkelketen Hartlauer voortaan geen glazen of lenzen meer zou afnemen. Economische redenen waren er zeker niet. Wij moeten de reden vermoedelijk zoeken bij het gewijzigde management: vorig jaar is de stichter van de groep overleden, de zaak wordt nu door zijn zoon geleid en die wil de producenten liever in eigen land zoeken'', zegt algemeen directeur Hans Werquin van Hoya Lens Belgium.

Hartlauer is veruit de belangrijkste klant van Hoya. Veertig procent van wat in Kapellen wordt geproduceerd gaat richting Oostenrijk. Het verdwijnen van die klant heeft dan ook belangrijke gevolgen voor de vestiging in Kapellen.

,,Tot vorig jaar zou een dergelijke beslissing het voortbestaan van het bedrijf in gevaar hebben gebracht. Dankzij de samenwerking in de Hoyagroep moeten wij nu wél in staat zijn om deze beslissing op te vangen, al lukt het ons nooit zonder ingrijpende maatregelen'', geeft directeur Werquin toe.

Het blijft dus niet bij technische werkloosheid voor vijftig van de 170 werknemers. Deze week starten de onderhandelingen met de syndicaal afgevaardigden over afvloeiingen. Hoeveel werknemers de deur uitmoeten, blijft alsnog een vraagteken.


Thuismarkt
Hoya Belgium zet ondertussen alles op de thuismarkt. ,,In België zijn wij marktleider en dat willen wij zonder enige twijfel ook blijven.'' Ondertussen wordt ook nagekeken of het bedrijf juridisch verhaal kan inroepen tegen de totaal onverwachte beslissing van de Oostenrijkse klant. ,,Want al zijn in onze sector langdurige afspraken eerder ongewoon, toch is het opzeggen van dit order onmogelijk snel gebeurd'', concludeert directeur Werquin.