LONDEN -- De Londense politie zal mogelijk rubberkogels afvuren wanneer anarchisten rel schoppen tijdens de geplande anti-kapitalistische protesten op 1 mei. Dat heeft de voorzitter van de bestuursraad van de Metropolitan Police in de Britse hoofdstad vandaag verklaard.
De ordediensten hebben een van de grootste veiligheidsoperaties ooit opgezet voor de naar schatting 10.000 manifestanten die op 1 mei worden verwacht. Amokmakers mogen zich verwachten aan ,,zero tolerance'', zo waarschuwde de hoofdcommissaris van de politie.

Rubberkogels werden gebruikt bij straatprotesten in Noord-Ierland maar nog nooit bij protesten in Engeland, waar de politie normaal gezien geen vuurwapens draagt. Voorzitter Lord Harris waarschuwde vandaag dat ,,in extreme omstandigheden'' de politie de kogels kan gebruiken, ,,bijvoorbeeld wanneer er mensenlevens op het spel staan'' zo voegde hij er op de BBC-radio aan toe.

De organisaties die de 1 mei-protesten organiseren vinden dat de ordediensten overreageren. Een woordvoerder van ,,Reclaim The Streets'' zei te vrezen dat de betogers geen eerlijke kans zullen krijgen en door de politie worden geïntimideerd. ,,De politie is gehersenspoeld om te denken dat talloze gewelddadige anarchisten overal herrie zullen schoppen. Dat is compleet onwaar'', zo luidde het op de BBC-radio.