AMSTERDAM -- Amsterdam loopt deze namiddag vol met Nederlanders die Koninginnedag komen vieren. Enkele honderdduizenden mensen zijn in de hoofdstad op straat. De politie waarschuwt voor zakkenrollers, die veelvuldig hun slag in de menigten weten te slaan.
In het centrum van de stad is volgens een woordvoerder van de politie weinig te merken van de drukte rond het station Amsterdam Centraal. Daar is het treinverkeer tijdelijk stilgelegd om de mensenmassa's te kunnen verwerken. Op het Museumplein, waar optredens van onder anderen Van Dik Hout en Twarres zijn, staan 50.000 mensen. Het Vondelpark is volgestroomd met ouders en kinderen en andere bezoekers.

Op de Amsterdamse grachten is het rond 14.00 uur nog relatief rustig. Ook de Jordaan loopt vol en op het Waterlooplein is er nauwelijks een doorkomen aan.

De nacht voor het grote feest was relatief rustig verlopen. Er was wel vrij veel volk op de been, iets meer dan de 450.000 mensen die vorig jaar op straat waren, aldus een politiewoordvoerster.

Rond vier uur 's nachts trad de politie op tegen een groep jongeren die op de opengebroken Leidsestraat met zand en gruis naar de brandweer gooide. Zes mensen werden daarbij opgepakt. Maar verder was het een gezellige nacht, aldus een politiewoordvoerster.


Maxima
Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima Zorreguieta zijn op paleis Soestdijk om prinses Juliana te feliciteren met haar 92e verjaardag. Ook koningin Beatrix en prins Claus zijn naar Soestdijk gereisd.

Normaal doen ze dat na de viering van Koninginnedag in een of twee plaatsen in het land. Maar het voorgenomen bezoek aan Meppel en Hoogeveen is afgelast in verband met de mond- en klauwzeercrisis.