ROME -- De gezondheidstoestand van de Italiaanse politica Emma Bonino, voormalig Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp en Ontwikkelingshulp, is door haar hongerstaking sterk achteruit gegaan. Volgens haar artsen vertoont zij tekenen van uitdroging spierkrampen.

De 53-jarige Bonino, die sinds zaterdag niet meer eet en drinkt uit protest tegen het gebrek aan media-aandacht voor haar liberale Radicale Partij, is al ruim drie kilo afgevallen. Dat is een zestiende deel van haar gewicht voor de hongerstaking, zeggen de artsen. Bonino voert haar actie in een ziekenhuis in Rome.

De partijleidster vindt dat haar partij door het gebrek aan aandacht in de media minder kans maakt bij de parlementsverkiezingen van 13 mei. Ook haar partijgenoot Luca Coscioni weigert om die reden te eten of te drinken. Ruim tweehonderd andere leden en sympathisanten van de partij voeren actie, sommigen via hongerstaking, anderen door minder medicijnen te slikken dan ze nodig hebben.

De twee schreven woensdag een open brief aan president Carlo Azeglio Ciampi, waarin ze meer zendtijd op televisie eisen. De president heeft Bonino en Coscioni geantwoord dat de radicale politici contact moeten opnemen met de Italiaanse publieke omroep RAI.

De Radicale Partij zet zich in voor omstreden thema's als euthanasie en embryonaal onderzoek. De radicale standpunten in dit soort zaken strijken tegen de haren van het Vaticaan in. De Rooms-Katholieke Kerk en veel sympathisanten binnen de Italiaanse politiek zien de Radicale Partij dan ook liever gaan dan komen.

Bonino heeft al eens eerder een hongerstaking gehouden. In 1976 demonstreerde ze op eenzelfde manier voor legalisering van abortus.