VATICAANSTAD - Geestelijk leiders van de katholieke kerk, het judaïsme en de islam hebben het afgelopen weekend kritiek geuit op de bewering van de sekte der Raëlianen die zegt de eerste gekloonde baby ter wereld te hebben gebracht. Vrijdag maakte het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf Clonaid, dat is opgericht door de Raëlianen, bekend dat de eerste gekloonde mens was geboren. Het meisje is een kloon van haar moeder en heeft de naam Eva gekregen.
Het Vaticaan benadrukt dat Clonaid nog geen wetenschappelijke bewijzen die de bewering staven heeft geleverd en dat de bekendmaking al heeft geleid tot veel scepsis en veroordelingen binnen de internationale wetenschapswereld. Het Vaticaan zei ook dat de bekendmaking van Clonaid getuigde van een brute mentaliteit die gespeend is van iedere ethische en menselijke overweging. Het Vaticaan is altijd een fel tegenstander geweest van het klonen van mensen.

In Jeruzalem zei de opperrabijn van Israël, Meir Lau, dat het judaïsme in principe geen bezwaar heeft tegen technologische ontwikkelingen en medisch onderzoek waardoor levens kunnen worden gered, of oplossingen kunnen worden geboden voor onvruchtbaarheid. Maar het is wel tegen het kunstmatig creëren van leven. ,,Zodra de medische wetenschap taken op zich neemt die niet de hare zijn, zoals het verkorten van leven, het klonen of het creëren van leven op een onnatuurlijke wijze, dan moeten er grenzen worden gesteld om te voorkomen dat het basisidee van een schepper van het universum die beslist over leven en dood teniet wordt gedaan'', aldus Lau.


,,Zondig''
Islamitische geestelijken oordeelden dat het klonen van mensen een natuurlijke wet verstoort en de mensheid een chaotische toekomst zou kunnen bezorgen. ,,De wetenschap moet worden gereguleerd door strenge wetten om de mensheid en haar waardigheid te behouden'', zei Ali Abu el-Hassan, een geestelijke die werkt aan de vooraanstaande religieuze universiteit al-Azhar in Egypte. De Saudische geestelijke Ayed bin Ahmad al-Qurani veroordeelde het klonen van mensen omdat dat de menselijke natuur die god heeft gecreëerd uit balans brengt. Bovendien kan het instituut van het huwelijk in gevaar komen omdat bij het klonen maar één mens nodig is, en dat is ,,zondig, zondig, zondig'', zei al-Qurani.

De Raëlianen zijn genoemd naar hun profeet Raël, een Fransman die in 1973 bezoek kreeg van een buitenaards wezen van ongeveer 1 meter 20 lang dat hem het geheim van het leven op aarde onthulde. De mens is niet de schepping van God of het product van evolutie, maar een creatie van hoog ontwikkelde wezens die kennis hadden van DNA, zo geloven de Raëlianen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in