BAGDAD - Zeven Spaanse geheime agenten zijn omgekomen bij een aanslag zaterdag ten zuiden van Bagdad. Een achtste raakte zwaargewond. De acht vormden een patrouille op de terugweg van een missie toen ze onder vuur werden genomen door onbekenden. Nog dit weekend zijn in Irak twee Amerikaanse militairen, twee Japanse diplomaten en hun Iraakse chauffeur, twee Koreanen en een Colombiaanse zakenman om het leven gekomen.
De Spaanse agenten keerden in twee auto's terug uit het centrum van de stad toen ze werden aangevallen. Beide voertuigen vlogen in brand, aldus een woordvoerder van de Spaanse troepen in Irak.

De Spaanse premier José María Aznar kondigde zondag aan dat Spanje mee blijft doen aan de bezetting van Irak. ,,Wij zijn waar wij moeten zijn, en wij zullen de slachtoffers van het terrorisme, hier of daar, niet aan hun lot overlaten'', aldus Aznar in een tv-toespraak.

Japanse diplomaten

De Japanse diplomaten werden bij de stad Tikrit in het noorden van Irak doodgeschoten in een hinderlaag. Hun Iraakse chauffeur overleed eveneens. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten openden de daders het vuur toen de auto van de Japanners stopte bij een eetkraampje langs de weg. De aanslag komt op een moment dat Japan op het punt staat te beslissen over het sturen van militairen naar Irak.

Koreanen

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea zijn zondag twee Koreanen gedood bij een aanval nabij Tikrit, in het noorden van Irak. Nog eens twee Koreanen zouden zwaar gewond zijn. Het zou gaan om werknemers van een electriciteitsbedrijf uit Zuid-Korea.

Amerikaanse soldaten

Twee Amerikaanse militairen zijn zaterdag om het leven gekomen toen hun konvooi werd bestookt met raketgranaten. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten in Irak raakte een andere militair gewond. Het konvooi liep bij Ramadi in de zogeheten soennitische driehoek in een hinderlaag.