FERRARA - In het Italiaanse Ferrara is vandaag het proces van start gegaan tegen de Italiaanse professor Conconi die ervan beschuldigd wordt topatleten in diverse disciplines verboden dopingproducten te hebben verschaft.
De openbare aanklager Nicola Proto beschuldigd Conconi en zijn medewerkers ervan 33 atleten dopingproducten te hebben geleverd. Onder hen de wielrenners Marco Pantani en de voormalige renners Piotre Ugrumov uit Letland, de Rus Evgeni Berzin, de Italiaan Claudio Chiappucci en tweevoudig wereldkampioen Gianni Bugno.

Ook de nationale ploeg skilopen, Marco Albarello, Silvio Fauner en Manuela Di Centa behoorde tot zijn vaste klanten.

Volgens Proto was Conconi de leverancier van epo, een syntetisch hormoon dat de productie van rode bloedcellen bevordert waardoor de prestaties van de atleten erop vooruit gaan.

De sportarts, momenteel rector aan de universiteit van Ferrara, en twee van zijn medewerkers, de bioloog Ilario Casoni en de sportdokter Giovanni Grazzi, werden in oktober 2000 aangeklaagd wegens het zich schuldig maken aan ,,frauduleuze daden om atleten toe te laten hun prestaties kunstmatig te verhogen''.