LONDEN - Het rapport over de massavernietigingswapens in Irak, dat op 24 september in het Britse Lagerhuis werd bekend gemaakt, is volgens een Britse hoge verantwoordelijke herschreven. Dat meldt de BBC. De Britse regering heeft de bewering donderdag ontkend.
Volgens de Britse openbare omroep, die een hoge anonieme verantwoordelijke citeert, beval Downing Street het herschrijven van het dossier ten nadele van Irak. Dat gebeurde één week voordat het rapport op 24 september werd voorgesteld aan het Britse Lagerhuis.

In het document van 55 bladzijden, dat onmiddellijk is verworpen door Bagdad, stelde eerste minister Tony Blair dat Irak de mogelijkheid had om binnen de 45 minuten honderden massavernietigingswapens te activeren.

De Britse inlichtingendiensten hadden zich verzet tegen de publicatie van bepaalde informatie omdat ze slechts van één bron afkomstig was en niet erg betrouwbaar. "Het klassieke voorbeeld was het feit dat er massavernietigingswapens in minder dan 45 minuten konden geactiveerd worden", zo legt de anonieme verantwoordelijke uit aan de BBC. "Deze informatie stond niet in het oorspronkelijke dossier. Ze werd er aan toegevoegd, tegen ons advies in, want de informatie was niet betrouwbaar".

Adam Ingram, de Britse staatssecretaris van Defensie, en de Britse premier Blair hebben de aantijgingen ontkend. "Niet één woord in het rapport komt niet integraal van de veiligheidsdiensten", zo repliceerden de diensten van de eerste minister in een persmededeling.

Tam Dalyell, Labour-vertegenwoordiger in het Lagerhuis, heeft premier Blair gevraagd om uitleg te komen geven over de kwestie. De vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak vormde voor Londen en Washington de hoofdreden om een oorlog tegen het land te starten. Blair aangekomen in Irak

De Britse eerste minister Tony Blair is donderdag aangekomen in Basra, in het zuiden van Irak. Hij is meteen de eerste leider van de coalitie die het regime van Saddam Hoessein omverwierp, die het land bezoekt.

Blair kwam uit Koeweit aan boord van een Hercules C-130 en vatte meteen gesprekken aan met hoge burger- en militaire functionarissen in Irak, onder wie de Amerikaan Paul Bremer en de Britse gezant John Sawers.

Later bezoekt hij Iraakse leerlingen in een school in Basra, om nadien naar één van de verlaten paleizen van Saddam te trekken, in de buurt van Basra. Daar zal hij een toespraak houden voor de Britse troepen, vooraleer met een helikopter een bezoek te brengen aan een mijnenveger in de haven van het zuidelijke Oemm Qasr.