JAKARTA -- De oproerpolitie van Jakarta heeft vandaag waarschuwingsschoten gelost en traangas gebruikt toen betogers het parlementscomplex in het centrum van de Indonesische hoofdstad bestormden om het aftreden van president Abdurrahman Wahid te eisen. Diens mogelijke betrokkenheid bij twee corruptieschandalen is onderwerp van een vergadering van het parlement achter gesloten deuren.
Meer dan 10.000 studenten waren de straat op gegaan om tegen Wahid te demonstreren. Toen een deel van hen met stenen begon te gooien en de poorten van het met prikkeldraad afgezette parlementscomplex bestormde, loste de politie waarschuwingsschoten en schoot traangasgranaten af. Zeker drie betogers werden door politieagenten in elkaar geslagen.

De omvang en heftigheid van de betoging deden denken aan die welke leidden tot het aftreden van Wahids voorgangers Suharto en B.J. Habibie in respectievelijk 1998 en 1999.

Toch wuifde Wahid tegenover journalisten in het parlement de protesten weg en lachte hij om de eis dat hij zou aftreden.

Het parlementair onderzoek naar de twee schandalen vormt de grootste politieke uitdaging voor Wahid sinds hij eind 1999 gekozen werd na tientallen jaar autoritair bestuur. De onderzoekers hebben zich niet in het openbaar over hun bevindingen uitgelaten, maar velen zeggen dat er ondanks de herhaalde ontkenningen van de president voldoende bewijzen zijn dat Wahid bij beide schandalen betrokken is. Het is echter verre van zeker dat het parlement zal besluiten tot vervolging en afzetting van de president.

De populaire vice-president Megawati Sukarnoputri, wier partij de meeste zetels in het parlement bezet en die de meest waarschijnlijke opvolger van Wahid zou zijn, heeft nog geen commentaar geleverd op de affaires. Haar belangrijkste medestanders zouden echter verdeeld zijn over het al dan niet blijven steunen van Wahid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig