BHUJ -- Er is weinig hoop meer dat in het westen van India, dat vrijdag werd getroffen door een verwoestende aardbeving, nog overlevenden onder het puin worden gevonden. De Indische minister van Defensie schat het aantal doden op twintigduizend. Volgens sommige media ligt het aantal nog veel hoger. De Indiase regering zal de Wereldbank een lening van 70 miljard frank vragen voor de wederopbouw van het gebied.
In Bhuj, een stad van 150.000 inwoners waar bijna alle gebouwen zijn ingestort of schade hebben, slaagden reddingswerkers er gisterenavond in een vrouw onder het puin uit te halen. De redders waren eigenlijk op zoek naar iemand anders in de brokstukken van wat eens een flatgebouw was. Op een gegeven moment hoorden zij de stem van de vrouw, Kusumben Myacha, en wisten haar naar boven te halen.

In Gujarat waren zondagavond 6.181 doden geteld en de deelstaatregering vreest dat dat aantal kan oplopen tot 20.000. Meer dan 14.500 mensen zijn gewond geraakt. Gujarat is een belangrijke industriestaat, waardoor ook het economisch verlies enorm is. De Indiase premier Atal Behari Vajpayee heeft al zijn landgenoten opgeroepen hulp te verlenen, «hoe gering ook». Veel Indiers zeggen dat de regering te traag op de ramp heeft gereageerd en dat de uitrusting van de reddingswerkers onvoldoende is om snel in het puin te kunnen zoeken naar overlevenden. Inmiddels heeft India hulp uit het buitenland gekregen, maar Vajpayee, die vandaag het rampgebied wil bezoeken, zei dat ook die waarschijnlijk niet toereikend zal zijn.

De aardbeving van vrijdag had een momentmagnitude van 7,9 en was de zwaarste in India sinds vijftig jaar. In het aan Gujarat grenzende Pakistan vielen tien doden.

De Indiase regering heeft een grote militaire parade afgelast. De optocht zou vandaag in het kader van de Dag van de Republiek worden gehouden.

Premier Vajpayee vindt dat de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in zijn land te traag verloopt. Tijdens een bezoek aan de zwaar getroffen stad Bhuj verklaarde hij dat het tempo omhoog zou moeten.

De premier verklaarde verder dat de regering bezig is de totale omvang van de ramp in kaart te brengen. Hij zei dat verscheidene dorpen om hulp verlegen zitten. Over het aantal slachtoffers durfde hij geen exacte cijfers te geven. Voorlopige schattingen geven aan dat de aardbeving van vrijdag zo'n 20.000 mensen het leven heeft gekost.

India heeft intussen hulp uit Pakistan voor de slachtoffers van de aardbeving afgewezen. De Pakistaanse machthebber generaal Pervez Musharraf heeft dit vandaag gezegd.

,,Ik heb hulp aangeboden maar ze hebben ervoor bedankt'', zei Musharraf. De Indiase staat Gujarat die vrijdag het meest door de zware aardbeving is getroffen, grenst aan Pakistan

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig