BRUSSEL - Een vlucht van Sobelair naar het Kenyaanse Mombasa voor vandaag is geannuleerd. Dat bevestigt een woordvoerder van touroperator Thomas Cook Belgium. De 229 passagiers zoeken naar een alternatieve bestemming of zullen afreizen op een latere datum.
,,De vlucht naar Mombasa werd aanvankelijk met twee uren vertraagd van 11 naar 13 uur'', zegt Claude Pérignon van Thomas Cook Belgium. ,,Maar dan kwam het bericht van de Belgische overheid dat tot nader bericht geen vluchten meer naar Mombasa worden uitgevoerd''.

De getroffen passagiers, die hun vlucht boekten bij Thomas Cook België en Nederland, mogen naar een alternatieve bestemming zoeken, hun reis verplaatsen naar een latere datum of hun reservatie kosteloos annuleren, zo zegt de woordvoerder.

De terugvlucht, waarop 243 passagiers zijn geboekt, is eveneens geannuleerd. Een eerste groep zal zaterdag 30 november terugkeren. Ze kunnen aan boord van de vlucht Johannesburg-Brussel, die een tussenlanding zal maken in Mombasa. Een ander deel keert vermoedelijk terug op dinsdag 3 december. De kosten van de gedwongen verlenging van het verblijf worden ten laste genomen door Thomas Cook.

Paradise is niet Neptune Paradise

De woordvoerder beklemtoont voorts - om alle verwarring te voorkomen - dat Thomas Cook in zijn programma een hotel aanbiedt in het zuiden van Mombasa met de naam Neptune Paradise. Het door de bomaanslag getroffen Israëlisch hotel draagt de naam 'Paradise'.

SN Brussels Airlines voert haar vluchten naar Nairobi in Kenya verder uit volgens schema. Dat bevestigde woordvoerster France Nivelle. De luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks op het land, met uitzondering van donderdag.

Wel kondigde de woordvoerster aan dat de promotiecampagne die momenteel loopt op een aantal Afrikaanse bestemmingen, enkel voor Nairobi wordt geschrapt. ,,Promotie voeren lijkt ons niet langer opportuun'', zei ze.