DUBAI -- Van een Amerikaans ultimatum voor Saudi-Arabië, dat binnen negentig dagen zou moeten optreden tegen zakenlieden die terrorisme financieren, is geen sprake. Dat heeft de Saudische minister van Binnenlandse Zaken prins Nayef bin Abdul Aziz vandaag gezegd.
Het Witte Huis had dinsdag een bericht uit de Amerikaanse krant The Washington Post over het ultimatum bevestigd. Volgens de krant had een commissie van de Nationale Veiligheidsraad er bij president Bush op aangedrongen de Saudiërs negentig dagen de tijd te geven om op te treden tegen zakenlui in het land die worden verdacht van het financieren van terrorisme. Als daaraan niet werd voldaan, zou een eenzijdige Amerikaanse actie volgen.

Prins Nayef zei tegen de in Londen gevestigde Arabische krant Al-Hayat dat de termijn van 90 dagen voor actie, die de Veiligheidsraad zou overwegen, geen ,,officieel Amerikaans beleid is en Saudi-Arabië ook niet via officiële kanalen heeft bereikt''. De minister sprak ook tegen dat Riyad niet zou hebben gereageerd op bewijzen van Washington voor de financiering.

,,De Amerikaanse autoriteiten hebben geen concrete beschuldigingen tegen welke zakenman dan ook'', zei prins Nayef, ,,en zonder bewijzen kunnen de Saudische autoriteiten geen onderzoek beginnen naar de activiteiten van Saudische burgers''.

Woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis had eerder al gezegd dat het idee voor een ultimatum slechts een voorstel van een lid van de commissie was, en dat er nog geen besluit over is genomen. Hij benadrukte wel dat Saudi-Arabië meer zou kunnen doen om terrorisme te bestrijden.

Saudi-Arabië is een van de belangrijkste bondgenoten van de VS. De relatie is echter onder druk komen te staan door een reeks van beschuldigingen tegen belangrijke Saudi's in de Amerikaanse media, terwijl de regering die niet volmondig tegenspreekt.