WENEN - Vrouwen die geen zin hebben in seks, zouden nogal eens hoofdpijn verzinnen om gewoon rustig te kunnen gaan slapen. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat mannen een echte reden hebben om hoofdpijn aan te voeren om niet te hoeven. De neurologen Achim Frese en Stefan Evers van de universiteit van het Duitse Münster vertelden op een congres in Wenen dat mannen - en in veel mindere mate ook vrouwen - zeer zware hoofdpijn kunnen krijgen tijdens seks. Die pijn kan zo erg zijn en zo plotseling opkomen dat de zin in seks er door kan verminderen en er medicijnen aan te pas moeten komen om een aanval te voorkomen.

Frese en Evers besloten onderzoek te gaan doen naar geregeld terugkerende mysterieuze klachten over het optreden van zware hoofdpijn vlak voor het orgasme. Hoewel ze de precieze oorzaak nog niet hebben vastgesteld, vermoeden ze dat de pijn te maken heeft met de versnelde bloedsomloop en de verwijding van de bloedvaten tijdens de gemeenschap. Ze benadrukten dat er geen enkel verband is tussen de hoofdpijn en de partner of bepaalde vormen van seksuele activiteit en ook niet met hersenbeschadigingen of -afwijkingen.

Ongeveer een op de honderd mensen krijgt volgens de Duitse onderzoekers minstens eenmaal in zijn leven te maken met het verschijnsel. Sommigen blijven er echter last van hebben. Zij zouden zijn gebaat bij medicatie.