KATHMANDU - Vlakbij het basiskamp op de Mount Everest is een helikopter neergestort die klimmers wilde oppikken. De BBC maakt melding van minstens drie vermoedelijke slachtoffers. Volgens AFP en DPA kwamen twee Nepalezen om het leven.
Voorlopig is het gissen naar de oorzaak van de helikoptercrash. Het toestel vloog laag over het basiskamp toen het plots uit het zicht verdween. Ooggetuigen zeggen dat de helikopter bij de landing een stenen schuilplaats geraakt heeft.

Volgens AFP en DPA kwamen twee Nepalezen om het leven. Zes anderen - onder wie naar verluidt een Duitser - raakten zwaargewond. Zij zijn intussen met een reddingshelikopter naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu gebracht.

De neergestorte helikopter, een M-17 van Russische makelij, behoorde toe aan de privé-vliegtuigmaatschappij Simrik Air. De Thamserku Trekking Company had het toestel gehuurd om de sherpa Lakpa Gelu, die eerder deze week de Everest overwon in een nieuwe recordtijd van 10 uur en 57 minuten, van het basiskamp naar Katmandu te brengen.

Rond de Mount Everest heerst topdrukte omdat het deze week vijftig jaar geleden is dat de berg voor het eerst werd bedwongen. De voorbije week bereikten 137 mensen de top.