DAVOS -- Hoewel de economische groei in Europa de afgelopen kwartalen is vertraagd, zijn voor dit jaar de vooruitzichten goed voor de Europese economieën. Dit zei de adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Stanley Fischer, dit weekeinde in het Zwitserse skioord Davos.
Er is volgens Fischer ruimte voor renteverlagingen in Europa, mochten de groeivertraging in de Verenigde Staten en een sterkere euro de economieën verzwakken.

Fischer sprak tijdens het World Economic Forum, dat jaarlijks in Davos plaatsvindt. Het Zwitserse bergstadje dient dan als ontmoetingsplaats voor politici, wetenschappers en vooraanstaande zakenlieden.

Door de minder florissante positie waarin de economie in de Verenigde Staten zich bevindt, moet het IMF waarschijnlijk zijn groeiprognoses aanpassen. Fischer zei zaterdag dat de groei van de wereldeconomie in 2001 op ongeveer 3,5 procent uitkomt. In de herfst van vorig jaar bedroeg de prognose 4,2 procent.

Toch is er volgens de adjunct-directeur weinig reden tot zorgen. Een economische achteruitgang zoals in het begin van de jaren tachtig en in het begin jaren negentig zal zich niet voordoen, aldus Fischer. Dit optimisme baseert de Amerikaan vooral op een snelle ommekeer van de Amerikaanse economische situatie. Hij verwelkomde de stap van het Amerikaanse centralebankenstelsel begin deze maand om de rente met 0,5 procentpunt te verlagen om de economie voor een recessie te behoeden.

Veel zal afhangen van het economisch herstel in de Verenigde Staten voor de toestand van de wereldeconomie, aldus Fischer. Ook in de VS zijn nieuwe renteverlagingen mogelijk, mochten de ontwikkelingen tegenvallen. Een stijging van de inflatie, vaak het gevolg van een lagere rente, is volgens Fischer niet erg waarschijnlijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig