BELGRADO -- De Joegoslavische regering heeft om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd in verband met het escalerende geweld in het zuiden van Servië. Etnisch-Albanese rebellen doodden daar afgelopen vrijdag een Joegoslavische soldaat.
Rebellen van het Bevrijdingsleger voor Presevo, Medvedja en Bujanovac (UCPMB) zijn eropuit de Presevovallei in het zuiden van Servië, waar veel etnische Albanezen wonen, los te weken van Servië en te laten aansluiten bij Kosovo. Het UCPMB opereert vooral in de bufferzone van vijf kilometer breed rond Kosovo, waar het Joegoslavische leger volgens een VN-resolutie niet mag komen.

De Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken Goran Svilanovic eiste zaterdag een ,,onmiddellijke en sterke veroordeling van terroristische aanvallen'' van de Veiligheidsraad en bestraffing van degenen die de Joegoslavische soldaat vermoordden. Het rebellenleger had eerder vooral de Servische politie in de bufferzone aangevallen, maar schiet sinds kort ook op Joegoslavische troepen die aan de rand van de bufferzone zijn gestationeerd.

Svilanovic riep ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en Navo-secretaris-generaal George Robertson op maatregelen te nemen tegen de rebellen.

Zaterdag hebben rebellen volgens het Joegoslavische leger een pantserwagen aangevallen, maar daarbij zouden aan Joegoslavische zijde geen slachtoffers zijn gevallen. Het leger schoot wel terug. Vandaag werd opnieuw geschoten in hetzelfde gebied.

Minister van Binnenlandse Zaken Zoran Zivkovic heeft gewaarschuwd dat Joegoslavië het leger en de politie zal inzetten om de rebellen te onderdrukken. Joegoslavië wil de opstandelingen nog voor de lente uitschakelen, omdat de omstandigheden voor oorlogvoering dan gunstiger worden. Volgens Zivkovic dreigt er een conflict met vele slachtoffers.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig