BELFAST -- De Britse en Ierse regeringsleiders ontmoeten elkaar volgende week in Londen om een einde te maken aan de impasse waarin het Noord-Ierse vredesproces gewikkeld zit. Dat maakte de Ierse minister-president Bertie Ahern vandaag bekend.

,,We geven niet op, ik geloof dat we voldoende vooruitgang hebben geboekt om te geloven dat we een oplossing moeten proberen te vinden, verklaarde Ahern in een interview op de Ierse nationale radio.

Hij en zijn Britse ambtgenoot Tony Blair hebben pogingen ondernomen om de spanningen tussen protestanten en katholieken in de Noord-Ierse provincie inzake aan aantal onderwerpen te verminderen, maar een doorbraak is er nog niet.

Ahern zei dat slopende onderhandelingen tot ''substantiële vooruitgang hadden geleid maar dat ze ook op ,,dilemma's'' waren gebotst. ,,We hebben woensdag een top in Downing Street. We gaan kijken waar we staan en wat we nog kunnen doen.'' Maar de Ierse eerste minister betwijfelde dat ze woensdag tot een akkoord konden komen.

Het gaat daarbij om de ontmanteling van het wapenarsenaal van het IRA, de demilitarisering van de Britse installaties, een nieuwe politiestructuur en de versterking van de instellingen inzake zelfbestuur.

,,Al deze onderwerpen zijn met elkaar verbonden, al deze zijn moeilijk. Sommige van hen liggen moeilijk bij iedereen, andere bij bepaalde individuen'', stelde de Ierse premier Ahern nog.

Het vredesproces is het gevolg van het Goede Vrijdagakkoord van 1998 en moet een einde maken aan drie decennia van geweld tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig