ISTANBUL -- Een Britse en een Amerikaanse mensenrechtenactivist plus hun tolk zijn zaterdag in Turkije gearresteerd toen ze tegenover de pers een verklaring wilden afleggen over de omstandigheden in de Turkse gevangenissen. Dat heeft Ozgur Tayad, een eerder deze maand verboden organisatie die opkomt voor de belangen van gedetineerden, bekendgemaakt.

De twee, de Brit Stephen Kaczynski en de Amerikaanse Juliette Wales, maakten deel uit van een vijfkoppige internationale delegatie die in Turkije is om de nieuwe omstandigheden in de gevangenissen te onderzoeken. In Turkse gevangenissen zijn veel gevangenen onlangs overgeplaatst van zalen naar een- tot driepersoonscellen. Uit protest hiertegen werden vorige maand in veel gevangenissen hongerstakingen gehouden. Bij de gewelddadige beëindiging van de acties door het leger vielen 32 doden.

Met de overplaatsing naar kleinere cellen hopen de autoriteiten verdere gevangenisopstanden, die schering en inslag zijn in Turkije, te voorkomen. De gevangenen vrezen dat ze in de kleinere cellen eerder slachtoffer worden van mishandeling door hun bewakers. Dit zou ook al zijn gebeurd en Amnesty International en Human Rights Watch hebben een onderzoek geëist naar deze aantijging. Veel gevangenen weigeren nog altijd te eten.

De politie weigert mededelingen te doen over de arrestatie van de twee activisten. Het is in Turkije verboden om zonder toestemming van de autoriteiten in het openbaar een verklaring af te leggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig