ZUG - Vanmorgen heeft een man in het parlements- gebouw van het Zwitserse kanton Zug vijftien mensen doodgeschoten. Ook de dader is overleden. Tien anderen zijn gewond geraakt. Onder de doden zijn drie leden van de deelstaatregering. Dat is door Peter Hess, de voorzitter van de Nationale Raad in Bern meegedeeld.
Hij zou een brief hebben achtergelaten waarin hij het heeft over 'een dag van woede tegen de maffia van Zug'.

Volgens journalisten die getuige waren van het drama stormde de met een automatisch geweer gewapende dader de zaal binnen, waar de regering en het parlement van Zug een gezamenlijke vergadering hielden en loste hij terwijl hij de hele zaal doorrende een groot aantal schoten. Terwijl mensen zichzelf op de grond wierpen deed zich een explosie voor, die deuren uit hun voegen rukte en ramen deed springen.

Het centrum van Zug, waar het parlement van het gelijknamige kanton staat, is afgesloten en de politie nam een auto met Zwitsers kenteken in beslag, waarin een onbekende hoeveelheid wapens lag.

De dader van de schietpartij die vijftien levens vergde, was de 57-jarige Friedrich Leibacher. Uit een brief die hij achterliet, bleek dat hij handelde uit wraak, zo deelde de politie op een persconferentie mee. De man heeft ongetwijfeld zelfmoord gepleegd. Leibacher woonde in Zurich, maar was afkomstig uit Zug. De ,,problemen'' van Leibacher zouden ongeveer twee jaar geleden begonnen zijn nadat hij een incident had met een chauffeur van een bus van het openbaar vervoer in Zug. Waar het precies om ging was donderdagavond niet meteen duidelijk. Hij stuurde een protestbrief naar de Neu Zuger Zeitung en die werd in die krant afgedrukt. De openbare vervoersmaatschappij van Zug beschuldigde Leibacher daarop van laster. De betrokkene diende daarop klacht in tegen verschillende plaatselijke regeringsverantwoordelijken. ,,Deze week heeft de kantonale rechtbank van Zug alle zeven klachten van de man ongegrond verklaard; mogelijk heeft dat de tragedie veroorzaakt'' aldus onderzoeksrechter Roland Schwyter.

Openbare gebouwen in Zwitserland worden niet zwaar bewaakt en het is hoogst ongebruikelijk dat politici worden beschermd door de politie. In en rond het nationale parlement in Bern werden na de schietpartij in Zug direct extra veiligheidsmaatregelen getroffen.