WASHINGTON -- De Amerikaanse president George W. Bush heeft het Amerikaanse Congres gisteren gevraagd om zo snel mogelijk een aantal maatregelen goed te keuren, die werden voorgesteld door minister van justitie John Ashcroft. De maatregelen moeten het juridische arsenaal in de strijd tegen het terrorisme uitbreiden.
,,Nu we in oorlog zijn, moet de FBI de middelen krijgen om terroristen op te sporen. (...) Ik hoop dat het congres de wijsheid in deze voorstellen zal erkennen, zodat zij die Amerika opnieuw willen aanvallen, gegrepen kunnen worden'', zei Bush bij een bezoek aan het hoofdkwartier van de federale opsporingsdienst FBI in Washington.

Bij de maatregelen die Ashcroft voorstelt, zijn onder meer:

-- Een versoepeling van de voorwaarden voor telefoontap

-- Een bevoegdheidsuitbreiding voor Justitie om te kunnen overgaan tot de arrestatie van immigranten, versnelde uitzetprocedures en een vermindering van de beroepsmogelijkheden

-- Een verlenging van de termijn voor voorlopige hechtenis

-- Meer identiteitscontroles

Tot slot verzekerde Bush dat de VS de strijd tegen de terroristen zouden winnen. ,,Hoe lang het ook moge duren, we zullen slagen en tijd, inspanningen noch middelen sparen om dat doel te bereiken''.