BRUSSEL -- De ministers van de negentien Navo-landen zijn vandaag bijeen op het hoofdkwartier van de Alliantie in Evere voor een -- in principe informele -- vergadering. Ze zullen er onder meer bespreken hoe ze moeten antwoorden op de terroristische aanslagen van 11 september.
Er zijn scherpe veiligheidsmaatregelen genomen rond het Navo-gebouw. De Leopold III-boulevard die de hoofdstad verbindt met de luchthaven van Zaventem, is afgesloten. Aanvankelijk was de vergadering gepland in Napels in Zuid-Italië.

De Navo-ministers gaan onderzoeken hoe ze concreet kunnen bijdragen tot het militaire antwoord van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld laat zich vertegenwoordigen door zijn adjunct Paul Wolfowitz. Hijzelf is in Washington druk bezig is met de voorbereiding van de gisteren herdoopte operatie ,,Duurzame Vrijheid''.

Op 12 september hebben de Navo-landen artikel 5 van hun stichtingsverdrag ingeroepen. Dat bepaalt dat een aanval tegen een lid van de alliantie wordt beschouwd als een aanval tegen allen, wat betekent dat de andere Navo-landen zich engageren om Washington bij te staan met ,,noodzakelijke'', zo nodig militaire, acties.


Robertson
De Amerikanen hebben hun bondgenoten nog geen enkel concreet verzoek overgemaakt. Navo-secretaris-generaal George Robertson zei te hopen dat de VS-administratie meer details zou verschaffen over de aan de gang zijnde voorbereidingen voor een tegenoffensief.

De ministers zullen mogelijk een reeks ,,preventieve'' maatregelen goedkeuren die werden aanbevolen door Lord Robertson en erg lijken op de regeling tijdens de Golfoorlog in 1991. Toen zette de Navo gevechtsvliegtuigen in in Turkije, om een Iraakse aanval tegen dat land te ontraden, en werden oorlogsbodems naar het oosten van de Middellandse Zee gestuurd.