BRUSSEL -- Het Hof van assisen in Brussel heeft vandaag het 'duivelspaar' bedacht met lange gevangenisstraffen. Aurore Martin kreeg vijftien jaar gevangenisstraf, Peter Uwe Schmitt moet twintig jaar de cel in.
Advocaat-generaal Alain Winants had deze voormiddag voor het Brusselse assisenhof de maximumstraf, levenslange opsluiting, gevorderd tegen Peter Uwe Schmitt en Aurore Martin. Beiden werden dinsdag schuldig bevonden aan moord op Marc Van Beers in mei 1995 in Corsica.

De advocaat-generaal vorderde de maximumstraf voor ,,een afschuwelijke moord''. Volgens hem was de ontmoeting tussen Marc Van Beers en Aurore Martin ,,de kroniek van een geprogrammeerde dood''.

Meester Jean-Philippe Mayence, advocaat van Peter Uwe Schmitt pleitte op vraag van zijn cliënt niet over de strafmaat. ,,Ik hoop dat ik nooit voor uw onschuld zal moeten pleiten'', zei Mayence aan de juryleden.

Verder kwam enkel meester Pascale François, advocate van Martin, aan het woord. Ze vroeg de juryleden om de persoonlijkheid van Martin voor ogen te houden. Ze vindt de straf die de advocaat-generaal vroeg, een slecht voorbeeld voor het gerecht.

Vervolgens kregen de betichten het laatste woord. Schmitt barstte in tranen uit: ,,Hoe hebben jullie mij kunnen veroordelen? Enkel op basis van mijn gezicht, waarop geen emotie te zien was? Jullie veroordelen mij zomaar'', zei Schmitt.

Ook Aurore Martin ontkende alle schuld: ,,Ik vraag vergiffenis voor wie ik ben, maar ik zal nooit vergiffenis vragen omdat ik schuldig zou zijn, zelfs indien ze me dertig jaar vasthouden of mij in de cel laten sterven''.