AMSTERDAM/BRUSSEL -- De koers van de euro tegenover de dollar heeft vandaag tegen het middaguur een nieuw historisch dieptepunt bereikt van 0,8288 dollar. Daarmee kwam de koers voor het eerst onder de 0,83 dollar. Het vorige laagterecord (0,8330) dateert van vorige week woensdag.
Tegenover de yen, noteerde de euro net geen historisch dieptepunt: één euro was omstreeks het middaguur 89,65 yen waard. In vergelijking met januari vorig jaar is de Europese eenheidsmunt tegenover de dollar 29 procent in waarde verloren en 32 procent tegenover de Japanse munt.

Valutahandelaren schrijven het koersverlies vooral toe aan het wegebben van speculaties over nieuwe gezamenlijke steunaankopen van euro's door de centrale banken van de grootste industrielanden. De marktinterventies van 22 september, die weinig succes hadden, lijken steeds meer een eenmalige actie te zijn geweest.

Analisten vrezen bovendien dat zonder interventie, de Europese eenheidsmunt zal blijven zakken.

De Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, herhaalde dinsdag aan de vooravond van overleg van de landen van de G20 nog eens dat een sterke dollar in het belang is van de VS. Hoewel dat een standaarduitspraak is, kregen valutahandelaren toch het gevoel dat de Amerikanen niet meer zullen meedoen aan interventies. Daarom wordt van de vergadering van de G20 in Montreal geen positief nieuws voor de euro verwacht.