ABIDJAN -- De leider van het militaire bewind van Ivoorkust, Robert Guei, is vanmorgen zijn land ontvlucht, nadat hij onder toenemende druk was komen te staan van de aanhangers van oppositieleider Laurent Gbagbo en duidelijk was geworden dat ook een aanzienlijk deel van zijn eigen troepen zich tegen hem had gekeerd.
Guei is mogelijk naar Benin gevlogen, zei juntaminister van informatie Henri Cesar Sama. Hij is een van de vooraanstaande militairen die de kant van de oppositie hebben gekozen. Andere bronnen binnen het leger bevestigden dat Guei zijn macht kwijt was en een veilig onderkomen had gezocht.

Daags nadat bloedig neergeslagen protesten in Abidjan verscheidene protestgangers het leven hadden gekost ging de oppositie ook woensdag de straat op om te betogen tegen Guei, die het tellen van de uitgebrachte stemmen in de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag al snel liet staken en zichzelf tot president uitriep, terwijl de eerste uitslagen juist wezen op een voorsprong voor Gbagbo.

De oppositieleider bedankte zijn aanhangers voor hun grote protesten tegen wat hij de ,,stembusstaatsgreep'' van Guei noemde. Hij stond in zijn toespraak voor het hoofdkantoor van zijn verkiezingscampagne stil bij de dood van enkele betogers. ,,Wij zullen hun een passende begrafenis geven.''

De positie van Guei werd door de protesten steeds wankeler. Op de grootste legerbasis van Abidjan kwam het om 03.00 uur al tot gevechten tussen juntagetrouwe militairen en militairen die de kant van de oppositie hebben gekozen. De staatstelevisie is uit de lucht en de radio zendt alleen muziek uit.

De Europese Unie verklaarde vandaag voor bekend werd dat Guei was gevlucht dat Ivoorkust voorlopig niet op hervatting van de Europese hulp hoeft te rekenen. Woordvoerder Michael Curtis van de Europese Commissie noemde het ,,onaanvaardbaar'' dat Guei de verkiezingszege voor zichzelf had opgeëist en stelde dat de recente gebeurtenissen in Ivoorkust in Brussel met ,,de grootste zorg'' worden gevolgd. Al sinds Guei eind vorig jaar zijn coup pleegde, zijn de ontwikkelingsbanden tussen de EU en Ivoorkust bevroren.

Premier Lionel Jospin van Frankrijk, dat momenteel EU-voorzitter is, benadrukte dat het niet aanvaardbaar is wanneer er met de resultaten van de stembusgang is gemanipuleerd. Als blijkt dat er inderdaad is geknoeid, dan zullen de gevolgen daarvan voor de betrekkingen tussen Ivoorkust en Frankrijk zeer groot zijn, zei Jospin. De Franse president Jacques Chirac sprak al onomwonden van een ,,couppoging'' van Guei.