HAVANA -- Cuba heeft geprotesteerd tegen de toekenning van de Guillermo Cano-prijs voor persvrijheid van Unesco aan de Cubaanse journalist Raul Rivero. Volgens Cuba hebben de Verenigde Staten Unesco ingefluisterd dat Rivero, die vorig jaar tot twintig jaar gevangenisstraf is veroordeeld omdat hij zou samenwerken met de VS, de prijs moest krijgen.
Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, maakte vorige maand bekend dat Rivero de prijs, een bedrag van 25.000 dollar, kreeg.

Rivero is een van de weinige ervaren onafhankelijke journalisten in Cuba. Hij is ook dichter. Rivero kreeg de prijs wegens zijn ,,dappere en langdurige inzet voor onafhankelijke verslaggeving, het kenmerk van professionele journalistiek''.

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde deze week op zijn website dat de legitimiteit van de Guillermo Cano-prijs in gevaar is gebracht, nu hij is toegekend aan iemand ,,die een gevangenisstraf uitzit voor activiteiten die samenhangen met ondermijning van de grondwettelijke orde van het Cubaanse systeem''.