WASHINGTON - De Amerikaanse president George W. Bush heeft informatie over de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat bij de smokkel van 50 ton wapens naar de Palestijnse gebieden overhandigd aan drie belangrijke Arabische leiders.
Het schip met de wapenzending werd begin januari door de Israëlische marine onderschept op de Rode Zee. Volgens Israël waren de wapens bedoeld om aanslagen te plegen op Israëlische burgers. Bush informeerde de leiders van Saudi-Arabië, Jordanië en Egypte vorige week in een brief over de bewijzen tegen de Palestijnse Autoriteit.

De president zou de leiders tevens hebben gevraagd druk uit te oefenen op de Palestijnse leider Yasser Arafat om meer arrestaties te verrichten in verband met de smokkel en om terrorisme in het algemeen te bestrijden.

Vrijdag zal de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns verscheidene Arabische ambassadeurs ontvangen om ze te informeren over de wapensmokkel en om het Amerikaanse standpunt te onderstrepen dat Arafat meer moet doen om terrorisme te bestrijden.

De Palestijnse Autoriteit heeft meerdere verdachten opgepakt. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde gisteren echter dat Arafat geen verklaring heeft gegeven voor de wapensmokkel en bovendien de sleutelfiguren heeft laten lopen. Volgens Israël is Arafat direct betrokken en waren de wapens en het schip afkomstig uit Iran.

Gisteren deelde Het Witte Huis in Washington mee dat president Bush ,,begrip'' heeft voor het Israëlische optreden tegen Arafat en dat het aan Arafat is ,,om zijn leiderschap te tonen bij het bestrijden van terrorisme''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig