JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft gisteravond opnieuw een verdachte Palestijn gedood. Elders in de Palestijnse gebieden kwamen vijf Palestijnen om. De Amerikaanse president George Bush heeft vorige week bewijzen van de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit bij wapensmokkel overgemaakt aan drie Arabische leiders.
Vanuit een helikopter werden boven het vluchtelingenkamp Khan Younis raketten afgeschoten op de auto van de plaatselijke Hamas-commandant Bakr Hamdan (28). Twee inzittenden raakten zwaar gewond. Volgens Israël was Hamdan als Hamas-leider in Khan Younis verantwoordelijk voor tientallen terreuraanslagen op Israëlische burgers en militairen in de Gazastrook.

Na de nachtelijke aanval droegen honderden Palestijnen het lichaam van Hamdan door de straten van het vluchtelingenkamp. Velen schoten in de lucht en zwoeren wraak aan Israël. ,,Deze nieuwe misdaad is een druppel in de zee van misdaden en bloedbaden van (de Israëlische premier Ariel) Sharon en zulke misdaden moeten niet zonder pijnlijk antwoord blijven'', aldus Hamas-leider Mahmoud Zahar.

Elders in de Palestijnse gebieden kwamen nog vijf Palestijnen om het leven. Twee werden volgens de Israëlische radio doodgeschoten toen zij probeerden een joodse nederzetting in de Gazastrook binnen te dringen. Twee anderen kwamen om bij vermoedelijk een mislukte zelfmoordaanslag, ook in de Gazastrook. In Ramallah op de Westoever werd een agent van de Palestijnse inlichtingendienst doodgeschoten in een vuurgevecht met Israëlische militairen.

Vanmorgen vroeg hebben Israëlische strijdkrachten twee vermoedelijke Hamas-activisten opgepakt bij een inval in het dorp Taluza op de Westoever.