HAMBURG - Door het sensationele succes van de omstreden rechter Roland Schill is zondag een einde gemaakt aan de Hamburgse coalitie van SPD en de Groenen en moeten de sociaal-democraten na 44 jaar de oppositie in.
Volgens de officiële voorlopige uitslag heeft het blok van CDU, FDP en de partij van Schill een meerderheid van drie stemmen in het 121 zetels tellende parlement van de stadsdeelstaat. Daarmee wordt CDU-lijsttrekker Ole von Beust zo goed als zeker de opvolger van de SPD-burgemeester Ortwin Runde.

Twaalf dagen na de aanslagen in de VS, kwam de 'Law and Order'-kandidaat Schill met zijn partij Partei Rechtsstaatliche Offensive (PRO) uit op 19,4 procent. Hij overtrof daarmee de toch al optimistische voorspellingen. De wegens zijn keiharde straffen bekend geworden kantonrechter herhaalde meteen na de sluiting van de stembussen zijn eis om minister van Binnenlandse Zaken te mogen worden, het ministerie waar de politie onder ressorteert.

De waarschijnlijke nieuwe burgemeester Ole Von Beust stelde bereid te zijn met Schill samen te willen werken. De FDP, die na acht jaar weer terugkeerde in het parlement, was iets terughoudender. Een coalitie met SPD en de Groenen wezen de liberalen echter zonder meer van de hand.

Schill sprak van een ,,grandioze overwinning'' en sloot de oprichting van een nationale partij niet uit. Hij zei dat zijn doel is ,,Hamburg zo veilig te maken als München of Stuttgart nu al zijn''.

De SPD haalde volgens de peilingen iets meer dan vier jaar terug en ging van 36,2 naar 36,5 procent, maar moet voor het eerst in 44 jaar in de oppositie. De Groenen verloren dramatisch en gingen van 13,9 naar 8,5 procent. Ook de CDU moest stemmen inleveren en ging van 30,7 naar 26,2 procent. De FDP kreeg 5,1 procent van de stemmen en haalde daarmee op het nippertje de kiesdrempel.

Secretaris-generaal Laurenz Meyer van de CDU heeft meteen na de uitslag gezegd dat de partij het thema criminaliteit en veiligheid landelijk duidelijker naar voren zal brengen. Zijn collega Franz Müntefering van de SPD stelde echter dat de uitslag in Hamburg ,,voor Berlijn geen betekenis heeft.''

Müntefering vroeg de FDP nadrukkelijk geen coalitie met de PRO aan te gaan omdat een deelstaatsregering met een extreme figuur als Schill in de huidige periode alleen maar spanningen zal opleveren. Recht en orde moeten de verantwoordelijkheid zijn van liberalen en progressieve mensen, aldus de secretaris-generaal.

Groenenvoorzitster Claudia Roth weet het verlies van haar partij aan de polarisering in de campagne en aan de aanslagen in de VS waardoor de mensen onzekerder waren geworden.