KABUL - Een delegatie van de Noordelijke Alliantie in Afghanistan is op weg naar Rome, de woonplaats van de vroegere koning van Afghanistan. De vertegenwoordigers van de anti-Talibanalliantie zullen met de 86-jarige ex-koning Mohammad Zahir Shah spreken over de te volgen strategie nu Afghanistan een grootscheepse militaire aanval wacht.
Mogelijk zal de alliantie de vroegere vorst vragen de leiding te nemen over het verzet tegen de Taliban, die volgens de VS als beschermers van Osama bin Laden medeschuldig zijn aan de terreuraanslagen in New York en Washington.

Gisteren liet een woordvoerder van de voormalige monarch weten dat Zahir bereid is leiding te geven aan een overgangsregering als het Taliban-regime uit Afghanistan verdreven wordt. Zahir werd in 1973 na een bewind van veertig jaar afgezet door zijn neef Mohammed Daoed Khan.

Ondertussen gaan de gevechten tussen de Taliban en de Noordelijke Alliantie onverminderd voort. De gevechten tussen de Taliban en de alliantie hebben zich verhevigd nu de fundamentalistische Taliban, die het in het overgrote deel van Afghanistan voor het zeggen hebben, zich opmaken voor Amerikaanse aanvallen. Volgens de Verenigde Staten zijn de Taliban medeschuldig aan de aanslagen in New York en Washington van 11 september omdat zij terroristenleider Osama Bin Laden bescherming bieden. Washington heeft de afgelopen dagen contact gezocht met de leiding van het gewapende verzet tegen de Taliban in Afghanistan.