ISLAMABAD -- Een delegatie van Amerikaanse hooggeplaatste militairen is in Islamabad aangekomen om er met Pakistaanse verantwoordelijken te praten over de betrokkenheid van Pakistan bij de militaire plannen van de Verenigde Staten. Dat heeft de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Pakistan, Mark Wentworth, vanmorgen gezegd.
Pakistan heeft aan de Verenigde Staten zijn volledige medewerking verleend om de daders van de aanslagen van 11 september in New York en Washington te straffen. Washington hefte daarop de sancties tegen het land op.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, verklaarde gisteren over genoeg bewijsmateriaal te beschikken om aan te tonen dat Osama Bin Laden en het terroristische netwerk al-Qa'ida verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op de VS. Volgens Powell zullen de VS het bewijsmateriaal binnenkort openbaar maken.

De VS hebben hun bondgenoten in het weekeinde gewaarschuwd voor een mogelijk nog zwaardere terreurgolf aan het eind van deze week, zo meldde het Japanse persbureau Jiji. Volgens de bronnen zijn de NAVO-lidstaten en Pakistan de meest voor de hand liggende doelwitten.

Veel Britten schaffen uit angst voor een terroristische aanval met biologische of chemische wapens gasmaskers en beschermende pakken aan. Britse veiligheidsdiensten denken aan aanvallen met gifgas of aan het vergiftigen van drinkwater. Ook in de Verenigde Staten wordt ernstig rekening gehouden met aanslagen met chemische wapens.

Militaire ontplooiing
De legering van speciale eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten in aan Afghanistan grenzende landen gaat onverminderd door. Pakistan, Turkije en de Filipijnen stelden luchthavens en andere faciliteiten ter beschikking van de VS. De Japanse marine gaat schepen naar de Indische Oceaan sturen waar ze zullen samenwerken met de Amerikaanse marine. Het is voor het eerst dat Japanse strijdkrachten naar het buitenland vertrekken om samen te werken met Amerikaanse eenheden.

Saudi-Arabië wil nog geen toestemming geven voor het gebruik van een militaire basis. Dit kan voor wekenlange vertraging zorgen bij mogelijke acties. De VS willen een ultramoderne basis bij Riyad als commandocentrum voor de coördinatie van de honderden vluchten in het gebied. Maar Riyad voert al 10 jaar een politiek die de Amerikanen verbiedt vanuit Saudische bases militaire aanvallen uit te voeren of te coördineren.

Pakistan roept diplomatiek personeel terug
Pakistan heeft het afgelopen weekeinde zijn voltallige diplomatieke staf teruggeroepen uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgens een woordvoerder gaat het om een tijdelijke maatregel en bestaan er geen plannen om de Taliban-ambassadeur in Islamabad uit te wijzen.

Pakistan en Saudi-Arabië zijn nog de enige twee landen die de Taliban erkennen als de rechtmatige regering van Afghanistan. Zaterdag hebben de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke betrekkingen met Afghanistan verbroken.