JERUZALEM -- De Palestijnse politie heeft zondag een vierde tunnel gesloten die militante groeperingen gebruikten om wapens en verdovende middelen naar de Gazastrook te smokkelen. Zaterdag werden al drie gangen gesloten die Gaza met Egypte verbinden. De afsluiting van de tunnels maakt deel uit van het veiligheidsplan dat de Palestijnse regering heeft opgesteld na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem.
De politie heeft zondag dertien Palestijnen gearresteerd, waaronder twaalf wapensmokkelaars. In het noorden van Gaza proberen Palestijnse agenten te voorkomen dat nog Palestijnse raketten worden afgevuurd op Israël.

Ondanks de aanwezigheid van de politie vuurden Palestijnen zondagmiddag een Qassam-2-raket af op Israël. De raket richtte geen schade aan. Het is de eerste keer dat een Qassam-2-raket vanuit de Gazastrook wordt afgevuurd op Israël. Dat type heeft een groter bereik dan de Qassam-raket, die wel vaak op doelen in Israël wordt afgevuurd.

Israël verwerpt staakt-het-vuren

Nog voor het incident verwierp Israël een Palestijns voorstel voor een staakt-het-vuren. Volgens regeringswoordvoerder Avi Pazner houdt Israël vast aan de eis dat er eerst een ontmanteling moet komen van de gewapende Palestijnse groeperingen alvorens het vredesproces in het Midden-Oosten kan hernomen worden.

De Palestijnse regering van Mahmoed Abbas had zaterdag een wapenstilstand voorgesteld, in een poging de spiraal van geweld te doorbreken waarin de regio opnieuw is terechtgekomen.

Afgelopen dinsdag kostte een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem aan 21 mensen het leven. Israël reageerde met een vergeldingsraid in Gaza. Daarbij kwam een Hamas-leider om het leven. Hamas en Jihad zegden vervolgens het staakt-het-vuren op dat ze eind juni hadden afgekondigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig