MILAAN -- De Europese voetbalbond UEFA eist een 'volledige en sluitende uitleg' van Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldbond FIFA, over het faillissement van het Zwitserse sportmarketingbureau ISMM/ISL.

De FIFA sloot miljardencontracten af met het bedrijf voor de marketing van de wereldkampioenschappen in 2002 en 2006. Inmiddels heeft de FIFA deze contracten opgezegd.

De UEFA vergaderde vandaag in Milaan over de financiële gevolgen en het plotseling schrappen van het WK voor clubteams. De UEFA wil op korte termijn een spoedzitting met de wereldbond. De Zweedse preses Lennart Johansson eist opheldering van zijn Zwitserse FIFA-collega Blatter over de ontstane problemen. Johansson is van mening dat Blatter moet vertrekken, als de FIFA niet tegemoet komt aan de eisen van de UEFA.

Johansson en Blatter zijn geen vrienden van elkaar. De verhouding tussen de twee bekoelde flink, nadat Blatter de Zweed in 1998 in de verkiezing van het voorzitterschap van de FIFA had verslagen.

Op de vraag of Johansson bij een eventuele vergadering de vertrouwenskwestie op tafel gaat leggen, antwoordde de Zweed dat dat geen nette vraag was. ,,Blatter moet de mogelijkheid krijgen volledig tekst en uitleg te geven over de gebeurtenissen. We eisen wel snel opheldering. Daar zal Blatter in het belang van zichzelf en de voetbalsport wel aan moeten toegeven.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in