NEW DELHI -- De Indiase regering heeft gisteren de Pakistaanse militaire machthebber generaal Pervez Musharraf uitgenodigd voor vredesbesprekingen, maar tegelijkertijd een eenzijdige wapenstilstand in de bestrijding van moslimseparatisten in Kashmir beëindigd.

Pakistan reageerde vandaag positief op het vooruitzicht van een overleg, maar veroordeelde de beëindiging van het bestand.

De Pakistaanse militaire machthebber, generaal Pervez Musharraf, «zal op een positieve manier reageren op de uitnodiging van de Indiase premier», zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Abdul Sattar vandaag. Hij merkte wel op dat de regering nog geen officieel bericht uit New Delhi had ontvangen en dat de moslimseparatisten ook zouden moeten worden uitgenodigd voor het overleg.

Musharraf heeft al eerder gezegd dat hij bereid is de Indiase premier «altijd en overal» te ontmoeten. India heeft overleg juist tegengehouden met de eis dat Pakistan een eind moet maken aan de opstand van de rebellen in Kashmir. Een overleg zou het eerste treffen tussen vertegenwoordigers van beide regeringen worden sinds 1999, toen de twee landen op de rand van een oorlog stonden om het gebied.


Bestand opgezegd
De Indiase regering verklaarde het zes maanden oude bestand in Kashmir te hebben opgezegd vanwege aanhoudend geweld van militante moslims. «Van nu af aan kunnen de veiligheidsstrijdkrachten tegen de terroristen die maatregelen treffen die zij voor geëigend houden», zei minister van defensie Jaswant Singh.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in