Een wolkenband, die de voorste begrenzing vormde van veel vochtigere maar tevens veel zachtere lucht, is vorige nacht met regen (in de Ardennen ook met sneeuw) door ons land getrokken. Vandaag bevinden we ons in zachte, maar vochtige lucht waarin veel bewolking voorkomt en geregeld ook wat regen of motregen.

Morgen begint vrijwel overal grijs en miezerig, met verspreid over het land regen of motregen. De minima tussen -1 en +5°C werden gisteravond al bereikt en vanmorgen is het overal al zachter. In de loop van de dag verandert het weerbeeld niet veel. Het blijft zwaarbewolkt of betrokken weer met uitgebreide lage bewolking over de Ardense heuvels. Geregeld valt er, verspreid over het hele land, regen of motregen. Tussendoor zijn er drogere periodes. De zon komt er nauwelijks of helemaal niet aan te pas. Het is wel erg zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 6 °C in de Hoge Venen -- waar de gisteren gevormde sneeuwlaag weer snel verdwijnt -- tot 11 of 12°C in Vlaanderen. De wind waait matig of vrij krachtig, aan zee vrij krachtig uit het zuidwesten, met rukwinden mogelijk tussen 50 en 70 km/u, zodat het door de wind wel kouder aanvoelt dan het feitelijk is. In de loop van de dag neemt de wind tijdelijk een beetje gas terug. Morgennacht komt in dit weerbeeld zo goed als geen verandering. Het blijft dus overwegend zwaarbewolkt of betrokken. Verspreid over het land valt er wat lichte regen of motregen. Na middernacht wordt de neerslag stilaan intenser en krijgt een meer continu karakter. Er zijn weinig of geen opklaringen. De wind waait matig of vrij krachtig uit het zuidwesten met kans op rukwinden tussen 50 en 70 km/u. De minima blijven erg zacht met waarden tussen 5°C in de Ardennen tot 8 of 9°C elders.

Vooruitzichten:

Dinsdag blijft het voor een groot deel van de dag grijs met flink wat regen. Tegen de avond wordt het droger en kan het in het westen wat opklaren. Zacht weer met maxima rond 11°C.

Woensdag krijgt het weer wat meer kleur. Er valt dan een aantal buien, maar tussendoor krijgt de zon kansen. De wind draait naar het westen en met maxima rond 10°C blijft het zacht.

Donderdag wisselen opklaringen en buien elkaar af. Doordat de luchtmassa langzaam kouder wordt, krijgen de buien in de Ardennen een winters tintje. Maxima rond 8 of 9°C.