BEIROET - Elie Hobeika, een voormalige Libanese militieleider, is vanmorgen om het leven gekomen door een autobom. Hobeika was een van de kopstukken van de Falangisten, de Libanese militie die in 1982 een slachtpartij in de kampen Sabra en Chatila aanrichtte. Een vertegenwoordiger van de Palestijnse president Yasser Arafat geeft de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad de schuld van de aanslag.
Volgens de politie kwamen ook minstens drie andere mensen om het leven door de autobom, die voor het huis van de voormalige militieleider in de Libanese hoofdstad afging. Er is ook sprake van vele gewonden. De materiële schade is groot. Er brak een grote brand uit, aldus politieagenten.

Sabra en Chatila

Hobeika was in 1982 leider van een speciale eenheid van de Falangisten, de zogenaamde Libanese Strijdkrachten, die onder de ogen van Israëlische militairen een massaslachting aanrichtten in de vluchtelingenkampen Sabra en Chatilla in het islamitische westen van Beiroet. Daarbij kwamen tussen de zevenhonderd en tweeduizend mensen om het leven.

Hobeika sprak in het openbaar vrijwel nooit over de moordpartij in de Palestijnse vluchtelingenkampen. Maar vorig jaar had hij zich bereid verklaard te getuigen in de rechtszaak tegen de Israëlische premier Ariel Sharon. Die is voor een Belgische rechtbank aangeklaagd omdat hij als toenmalig minister van Defensie van Israël verantwoordelijkheid zou dragen voor de dood van de honderden burgers.

ap
Met zijn getuigenis wilde hij zijn eigen naam en die van zijn militie zuiveren, zei Hobeika afgelopen jaar. Hobeika werd in het officiële Israëlische onderzoeksrapport uit 1983 aangewezen als de man die opdracht had gegeven tot de massamoord op de Palestijnse vluchtelingen. De christelijke militie kwam in actie nadat haar leider, de net tot president gekozen Bashir Gemayel, was gedood. Die moord werd aanvankelijk toegeschreven aan de Palestijnse guerrillastrijders, de tegenstanders van de christelijke milities in de oorlog die Libanon van 1875 tot 1990 in zijn greep hield. Pas later bleek dat Syrië er achter zat.

De Libanese Krachten van Hobeika werden gedomineerd door de Phalange-partij en gesteund door Israël. Gewapende leden van de groep kregen in september 1982 van Israëlische militairen toestemming de vluchtelingenkampen bij Beiroet binnen te gaan. De Israëlische autoriteiten verklaarden later dat ze niet hadden verwacht dat de christelijke miliciens er aan het moorden zouden slaan. Later zou Hobeika de kant van Syrië kiezen.

"Mossad verantwoordelijk"
De vertegenwoordiger in Libanon van de Palestijnse president Yasser Arafat heeft de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad de schuld gegeven van de aanslag. "De zionistische Mossad zit achter de aanslag op Hobeika. Op die manier willen ze vermijden dat de man als getuige zou verschijnen op het proces van de Israëlische premier Ariel Sharon voor een Belgische rechtbank in de zaak van de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila", aldus sultan Aboel Aïnayne.

Hij voegde er aan toe dat Hobeika zich bereid getoond had, op het proces bewijzen te leveren. "Het is normaal dat Israël hem gedood heeft, enkele dagen voor het proces van Sharon".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig