JAKARTA - Een Indonesische rechtbank heeft de vrijlating gelast van de beruchte Oost-Timorese militieleider Eurico Guterres, omdat hij vorige maand zonder geldig aanhoudingsbevel is gearresteerd en naar Jakarta is gebracht.
,,Zijn arrestatie en hechtenis zijn onwettig, daarom gelast ik zijn vrijlating'', zei rechter Gede Putratayatna. Ondanks de uitspraak verklaarden hoge politiefunctionarissen dat Guterres niet onmiddellijk zal worden vrijgelaten. Hij wordt ervan beschuldigd zijn volgelingen die nu op het westelijke, Indonesische deel van Timor verblijven niet te hebben opgedragen hun wapens in te leveren bij de politie. Hij kan daarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Guterres werd in juli al door een rechtbank in de West-Timorese hoofdstad Kupang vrijgesproken van verboden wapenbezit. De militieleider wordt ervan verdacht een leidinggevende rol te hebben gespeeld bij het geweld dat dertien maanden geleden Oost-Timor overspoelde nadat de overgrote meerderheid van de bevolking in een door de VN georganiseerd referendum had gestemd voor onafhankelijkheid.

Het VN-overgangsbestuur in Oost-Timor zal Australië om versterking vragen om te voorkomen dat pro-Indonesische milities de grens van West- naar Oost-Timor oversteken. VN-bestuurder Sergio Vieira de Mello heeft dat maandag gezegd.

De Mello voert dinsdag in Canberra besprekingen met de Australische premier John Howard en militaire leiders. Hij zei dat de milities hun tactieken eind juli gewijzigd hebben en nu vanuit hun bases in West-Timor dieper in Oost-Timor binnendringen. Het overleg met Australië is erop gericht te ,,verzekeren dat wij maximaal reactievermogen hebben''. De Australiers maakten vorig jaar september een einde aan het geweld van de milities en hebben nu nog 1.500 militairen in Oost-Timor.