BRUSSEL - Na Duitsland heeft nu ook België gewaarschuwd dat het zijn deelname aan de Navo-patrouilles bij de Turks-Iraakse grens zal opschorten als het waar is dat het Turkse leger het noorden van Irak is ingetrokken. Dat blijkt uit uitspraken die minister van buitenlandse zaken Louis Michel zondag op televisie deed.
,,De Navo-missie mag alleen worden ingezet voor defensieve doelen. Als zij Irak ingaan, verkeren we in een nieuwe situatie en zullen wij de Navo op de hoogte stellen dat wij daartegen gekant zijn'', zei Michel. Hij voegde daaraan toe dat Turkije zijn kansen om tot de Europese Unie te kunnen toetreden aanzienlijk verkleint als de berichten over Turkse militaire activiteiten in het noorden van Irak kloppen.

Een woordvoerder van de generale staf van het Turkse leger ontkende zaterdag de berichten, groots gebracht in de Turkse kranten en op de Turkse televisie, dat zo'n 1.000 commando's het Koerdische noordoosten van Irak al zijn binnengetrokken. Een dergelijke actie wordt echter wel degelijk overwogen als daartoe de noodzaak bestaat, zei de woordvoerder, die eraan toevoegde dat het Turkse parlement het sturen van troepen naar Noord-Irak heeft goedgekeurd.

Navo-secretaris-generaal Lord Robertson zei zaterdagavond dat de Turkse regering hem heeft verzekerd dat het geen militairen naar Irak heeft gestuurd.

De Navo helpt met de bewaking van de Turks-Iraakse grens, vooral wegens mogelijke Iraakse vergeldingsaanvallen. Het bondgenootschap heeft benadrukt dat de patrouillevluchten van de zogenoemde AWACS-missie in Oost-Turkije puur defensief zijn. Turkije is het enige NAVO-lid dat aan Irak grenst. Ankara is erop gebrand te voorkomen dat de Koerden in Noord-Irak van de oorlog gebruik maken om een onafhankelijke Koerdische staat uit te roepen.